Pompoen
De pompoen behoort tot de oudste vruchtgroenten die door de mens worden geteeld. Ze werden al geteeld door de Indianenvolkeren van het zuidoosten van de Verenigde Staten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er zoveel verschillende soorten pompoenen zijn.
De variëteiten verschillen van afmeting en gewicht.
Variëteiten
Hokkaido pompoen
De Hokkaido pompoen is een van de kleinere pompoenen. In vergelijking met andere soorten deelt de Hokkaido een milde zoete smaak met een vol, nootachtig accent. Het vruchtvlees heeft een stevige structuur en is niet al te vlezig. De delicate smaak maakt de Hokkaido pompoen breder toepasbaar dan alleen maar in soep. De schil is eetbaar.
Muskaat pompoen
De muskaatpompoen kan ongekend grote vruchten voortbrengen. Het gewicht van deze pompoen begint bij 3 kg en exemplaren van 100 kilo komen regelmatig voor. De vorm heeft alle kenmerken van een typische pompoen; een ovale vorm, breed en geribd. Daaronder is beige-oranje tot kaneeloranje vruchtvlees te vinden. Soms zit er een vlekje of een streepje door. Het vruchtvlees is donkergeel. De muskaatpompoen heeft een smaak die richting nootmuskaat gaat, met een aangename zoetheid.